Mihail Heifetc

JESENSKI ROCK'N'ROLL

Gre za »lahkotno komedijo z besedilom, ki ga lahko hitro ponotranjimo in preslikamo v siceršnje življenjske situacije«, kot je zapisal novinar Gorenjskega glasa Igor Kavčič ob ogledu premiere.

Zgodba je preprosta. On in Ona. On živi sam, prav tako Ona. Spoznata se na plesnem tečaju. Postaneta plesni par. Oba v zlatih letih, željna plesa, gibanja, v prikritem upanju, da ima življenje za njiju na zalogi morda še kakšno lepo presenečenje in da še ni vse, kar se ima zgoditi, že davno za njima. A kaj, ko se prijeten začetek kmalu zaplete – ko On, njen soplesalec, nenadoma preneha hoditi na plesni tečaj.

ZANIMIVOSTI

Svetovna premiera: Akademsko dramsko gledališče Tula, Rusija (2016)

Delo je do sedaj doživelo že 26 premier po svetu.

Slovenska praizvedba: Društva Glasba Drama in Slovensko narodno gledališče Kranj, Kokrica pri Kranju (2022)

Nagrada: 1. nagrada mednarodnega natečaja sodobne ruske drame Liki (2015). Natečaj je leta 2003 ustanovilo moskovsko Gledališče šola sodobne igre skupaj z soustanovitelji (Ruska državna knjižnica, Radio Kultura, revija Moderna dramaturgija). Na natečaju lahko sodelujejo še neuprizorjena dramska dela napisana v ruskem jeziku. Natečaj podpira nacionalno dramatiko tako kot v Sloveniji festival Teden slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj podpira ustvarjalce slovenskih dramskih tekstov.

Po motivih lirične komedije

Mihaila Heifetca Rock'n'Roll на закате

Prevod in priredba: Igor Korošec

Režija: Igor Korošec

Dramaturgija: Nadja Strajnar Zadnik

Igrata:

NADJA STRAJNAR ZADNIK

IGOR KOROŠEC

Igor Korošec je diplomiral iz igre na Ruski akademiji dramske umetnosti (GITIS) v Moskvi. Že med študijem leta 1995 je prejel nagrado moskovskega župana Jurija Lužkova za interpretacijo kratke proze Antona Čehova Dober Nemec. Po akademiji je bil nekaj let zaposlen v SLG Celje, igral pa je tudi v MGL. Po tem ga je pot zanesla v Los Angeles, kjer je igral v gledaliških predstavah King John, Grey Matter TV, A Word with Orlando, v televizijskih nanizankah Alias, Chuck, Rizzoli & Isles, Grimm, v filmih The Good German (2006) v režiji Stevna Soderbergha, Charlie Wilson's War (2007) v režiji Mika Nicholsa, v reklamah, radijskih igrah itd. V ZDA je tudi poučeval igro (med drugim na UCLA - University of California Los Angeles), režiral ulični muzikal Romeo and Juliette: From Hate to Love, gledališko predstavo Got Fiance, Girls? in televizijski pilot Along Came You, za katerega je tudi napisal scenarij. Pred kratkim se je, po 22-ih letih življenja in dela v tujini, vrnil v Slovenijo in ustanovil Društvo Slovensko narodno gledališče Kranj (Društvo SNG Kranj), v katerem je prevzel ne le vlogo igralca, temveč tudi režiserja in producenta.

Leta 2016 je prejel nagrado za najboljšega igralca v na Global Monthly Online Film Competition za vlogo v kratkometražnem filmu Minus 1, ki je na voljo za ogled na https://youtu.be/IytpAuVHnVc

Kliknite tukaj za Igorjev portfolio.

»Publika se najbolj smeji, ko igralec najbolj trpi.«

Igralec Igor Korošec
Igralec Igor Korošec

Nadja Strajnar Zadnik - diplomirana dramska igralka je svoje prve vloge odigrala že v otroških letih. Po končani AGRFT je do danes odigrala več kot 120 različnih vlog, večino v profesionalnih gledališčih, na televiziji, radiu in filmu. Svojo profesionalno kariero je začela v SNG Drama in Mladinskem gledališču, nadaljevala v SNG Celje in lutkovnih gledališčih, profesionalno pot pa zaključila v Mestnem gledališču ljubljanskem. Diplomsko delo Naivne lastovke v zasedbi Duše Počkaj, Jurija Součka , Dareta Valiča in Nadje Strajnar Zadnik je postalo hkrati tudi njena prva profesionalna predstava v SNG Drama. Prvo profesionalno filmsko delo pa je bila glavna vloga Gine v TV nadaljevanki Mladost na stopnicah. v režiji F. Štiglica. Leta 1988 je bila nominirana na Borštnikovem srečanju za vlogo Sonje v Španski kraljici kot najboljša ženska vloga. Ob zaključku profesionalne kariere se je preizkusila tudi v baletnih vodah, kjer je v zrelih letih odplesala vlogo Simone v eni najstarejših evropskih baletnih predstav Navihanka.

»Lahko vam rečem, da je življenje komedija..., resnica pa je, da je biti dober komik težje kot biti slab traged.«

Igralka Nadja Strajnar Zadnik
Igralka Nadja Strajnar Zadnik

Mihail Heifetc - režiser in dramatik, je rojen leta 1955 v Rusiji. Od leta 1990 živi v Izraelu. Član Združenja dramatikov Sankt Peterburga ter Združenja dramatikov Rusije. Zelo uspešen avtor, večkratni zmagovalec mnogih mednarodnih literarnih in dramskih natečajev. Napisal je več kot dvajset dramskih del, ki so med drugim prevedena v: nemščino, kitajščino, bolgarščino, armenščino, ukrajinščino, beloruščino, hebrejščino in sedaj tudi slovenščino. Njegove tekste uprizarjajo v Moskvi, Sankt Peterburgu in drugod po Rusiji, pa tudi po svetu. Je avtor priljubljene, sedaj že kultne drame zadnjega desetletja Zgodovina podviga, ki se ni zgodil (Saving Kammer-Junker Pushkin), ki je prejela ogromno mednarodnih nagrad in jo trenutno uprizarjajo v kar 40 gledališčih po svetu.

Jesenski rock’n’roll (orig. Rock'n'Roll на закате) je prvo dramsko besedilo Michaela Heyfetca uprizorjeno na slovenskih tleh.

Mediji o predstavi

Oba igralca suvereno dokazujeta svojo ustvarjalno moč in v slikanju svojih vlog vseskozi vladata odru, bodisi v dikciji, gibu ali siceršnji odrski prezenci. Igor Korošec predstavi svoje bogato igralsko znanje in je morda celo v najboljših igralskih letih. Nadja Strajnar Zadnik, upokojena članica igralskega ansambla Mestnega gledališča Ljubljanskega, pa potrjuje krilatico, da se dobri igralci nikoli ne upokojijo. Ne, v predstavi nam niti trenutek ni dolgčas, zato velja priporočilo za vse zamudnike - če zasledite kaksen rokenrol ponovitev, je ne zamudite.

Iz priloge Gorenjskega glasa, junij 2022; avtor: Igor Kavčič

Mihail Heifetc - dramatic
Mihail Heifetc - dramatic
Občinstvo o predstavi

"Po koroni je bila ta predstava balzam za dušo. Res smo se od srca nasmejali."

- Marjeta Ž. z družino

"Z možem sva pokala od smeha od samega začetka pa do konca predstave. Najboljša predstava kdajkoli."

- Jožica in Bine

"Dva igralca na odru uro in pol... Ko so naju z ženo sosedje povabili na Jesenski rock'n'roll, sem pričakoval en sam dolgčas, a sem bil prijetno presenečen. Ves čas se je nekaj dogajalo, ves čas je bilo smešno. Ta dva igralca sta carja!"

- Karlo

"Mojo otroci po cele dneve citirajo tisti vic o krapih. Prvič so bili v gledališču in zdaj so čisto navdušeni. Vsi trije zdaj navirajo, kdaj bomo spet šli gledat tisto teto in strica, ki sta full smešna."

- Malovrhovi

"Kot, da bi gledala mojega tasta in njegovo partnerico. Za crknit smešno. To rabimo v teh časih."

- Milena

"Končno ena predstava brez preklinjanja in slačenja. Očitno se da doseči smeh brez tega. Bravo!"

- Miha in Branka