Anthony Shaffer

IGRA

O BESEDILU

Igra je postavljena v dvorec Wiltshire Andrewa Wykea, izjemno uspešnega pisca skrivnosti. Wykov dom odseva njegovo obsedenost z izumi in prevarami fikcije ter njegovo navdušenje nad igrami in igranjem iger. V hišo zvabi ženinega ljubimca Mila Tindla in ga prepriča, da uprizori rop njenega nakita, predlog, ki sproži verigo dogodkov, zaradi katerih občinstvo poskuša razvozlati, kje se konča Wykejeva domišljija in začne resničnost.

Shaffer je dejal, da je igro delno navdihnil eden od njegovih prijateljev, skladatelj Stephen Sondheim, čigar intenzivno zanimanje za igranje iger se odraža v liku Wykea, in pisec skrivnosti John Dickson Carr, čigar zgodbe so imele zapletene zaplete in so bile na videz "nemogoče" kaznivih dejanj.

Igro je leta 1970 napisal Anthony Shaffer, leta 1972 pa jo je priredil za film v režiji Josepha L. Mankiewicza z Laurenceom Olivierjem in Michaelom Cainom v glavnih vlogah. Druga filmska priredba je izšla leta 2007 po scenariju Harolda Pinterja. Film iz leta 2007 je režiral Kenneth Branagh, v glavnih vlogah sta Michael Caine in Jude Law kot Milo Tindle, ki ga je v različici iz leta 1972 prvotno igral Caine.

silhouette of woman standing near window
silhouette of woman standing near window