O komediji Trapa ali Iščem tipa za svojo ženo

Če potrebuješ ločitev od nenormalno odštekane žene, ampak te veže predporočna pogodba, se boj tipov, ki so ravno tako nenormalno odštekani kot tvoja žena, ker bo sicer z ločitvijo šlo vse narobe. - Olga Stepnova

Društvo SNG Kranj

11/12/20201 min read

Zgodba:

Obdobje šopkov in sladkarij se umakne družinskemu življenju in tudi najbolj idealna razmerja lahko razkrijejo nepredvidljivo stran. Spartak in njegova žena, ki je popolnoma odštekana trapa, imata zvito sestavljeno predporočno pogodbo. Če se hoče Spartak ločiti in ohraniti svoje bogastvo in položaj, obstaja samo en izhod - obsoditi svojo ženo varanja. Toda stvari začnejo iti popolnoma narobe, ko se pojavi Robert, ki obrne vse na glavo in pomaga ponovno verjeti, da ljubezen še vedno obstaja.

Predstava za smeh z receptom za boljši vsakdan.

Imena karakterjev:

Avtorica Olga Stepnova je imena likov v tej komediji skrbno izbrala glede na njihov pomen.

  1. Glaša je pomanjševalnica imena Glafira, ki izvira iz starogrškega izraza, ki pomeni "dobre manire, subtilnost, milost". Ženske s takim imenom so prefinjene, graciozne in prijazne. Imajo nežno, a močno osebnost, ki jo zaznamujejo izjemne manire in subtilna narava.

  2. Robert izhaja iz germanskega izvora in pomeni "briljanten od slave". Roberti so ponavadi močne osebnosti, polne slave in sijaja. Lahko so odločni in sposobni vodje, ki si prizadevajo za dosego svojih ciljev.

  3. Spartak ima več pomenov in konotacij. V grškem izvoru lahko pomeni "prebivalec Šparte", medtem ko je v drugih kontekstih povezano z revolucionarnim duhom in uporom. Človek s tem imenom ima neustrašno, vendar razdražljivo naravo. Je zapleten in impulziven, z občutkom za upor proti nepravičnosti. V ljubezni je strasten, a tudi nezvest, s težnjo k prevaram in ljubezenskim avanturam.

Skupno imajo vsa ta imena močan pomen in služijo kot napovedi za značajske lastnosti likov v predstavi.

person holding gold wedding band
person holding gold wedding band