GLEDALIŠKO-FILMSKI TEČAJ V DOMOVIH ZA OSTARELE

Kulturno-umetniško društvo Slovensko narodno gledališče Kranj letos jeseni odpira svoja vrata za gledališko in filmsko vzgojo starejših občanov v gorenjskih domovih za ostarele.

Znanstveno je dokazano, da tovrstni trening izboljša kognitivne, kakor tudi motorične sposobnosti. Pozitivno pa tudi vpliva na samozavest, samoizražanje, sočutje do drugih ter pomaga ohranjati in graditi socialne stike.

PROGRAM

je namenjen starejšim občanom v gorenjskih domovih za ostarele

SREČANJA

so od začetka septembra do konca junija enkrat tedensko in trajajo eno uro.

CENA

40 EUR mesečno na osebo

DELAVNICE ZA MANJ AKTIVNE

UDELEŽENCI: ljudje z demenco, Alzheimerjem, nepokretni bolniki ipd.

Vsako srečanje bomo začeli z eno od sprostitvenih, gibalnih, glasovnih, spominskih ali improvizacijskih vaj. Nadaljevali bomo z refleksijo in obujanjem spominov na srečne in vesele dogodke iz življenja udeležencev, ki jih bomo posneli na kamero.

Zmontirane posnetke bomo ob posebni priložnosti (t.j. praznik ali konec šolskega leta) predvajali udeležencem delavnice, njihovim oskrbovalcem, prijateljem in svojcem.

Konec šolskega leta udeleženci prejmejo Certifikat o uspešnem zaključku delavnice.

DELAVNICE ZA AKTIVNE

UDELEŽENCI: ljudje z mobilnimi ovirami, Parkinsonom, rahlo demenco ipd.

Vsako srečanje bomo začeli z eno od sprostitvenih, gibalnih, glasovnih, spominskih ali improvizacijskih vaj. Nadaljevali bomo z improvizacijo zgodb iz življenja udeležencev ali pa iz zabavnih življenjskih situacij in anekdot. Improvizirane scene bomo posneli na kamero.

Zmontirane posnetke bomo ob posebni priložnosti (t.j. praznik ali konec šolskega leta) predvajali udeležencem delavnice, njihovim oskrbovalcem, prijateljem in svojcem.

Konec šolskega leta udeleženci prejmejo Certifikat o uspešnem zaključku delavnice.

DELAVNICE ZA ZELO AKTIVNE

UDELEŽENCI: ljudje, ki so še (skoraj) popolnoma samostojni

Vsako srečanje bomo začeli z eno od sprostitvenih, gibalnih, glasovnih, spominskih ali improvizacijskih vaj. Nadaljevali bomo z improvizacijami scen iz izbrane gledališke igre.

Nato se bomo lotili učenja besedila igre ter jo postavili na oder. Premierno jo bomo uprizorili ob posebni priložnosti (t.j. praznik ali konec šolskega leta) pred občinstvom sestavljenim iz oskrbovalcev, prijateljev in svojcev.

Konec šolskega leta udeleženci prejmejo Certifikat o uspešnem zaključku delavnice.

INŠTRUKTOR Igor Korošec je diplomiral iz igre na Ruski akademiji dramske umetnosti (GITIS) v Moskvi, nakar je bil par let zaposlen v SLG Celje, igral pa je tudi v MGL. Pozneje ga je pot zanesla v Los Angeles, kjer je nadaljeval svojo igralsko pot v gledaliških predstavah, televizijskih nanizankah ('Alias', 'Chuck', 'Rizzoli & Isles', 'Grimm'), filmih ('Good German' v režiji Stevna Soderbergha, 'Charlie Wilson's War' v režiji Mika Nicholsa), reklamah, radijskih igrah itd. Širom Los Angelesa je tudi poučeval igralstvo na različnih osnovnih in srednjih šolah, pa tudi na University of California Los Angeles (UCLA). Igorjev igralski portfolio je na voljo na https://igorkorosec-com.webnode.com/discography/.

Igor Korošec je edini Slovenec, ki je v ameriškem Nacionalnem centru za kreativno staranje (National Center for Creative Aging) dokončal 12-tedenski intenzivni tečaj za pedagoga umetnika. Na tem tečaju se je Igor dodobra seznanil s problemi staranja ter z znanstveno dokazanimi kreativnimi metodami, ki izboljšajo vsesplošno počutje ostarelih in v velikih primerih tudi ustavijo različne kognitivne ali motorične bolezni. Prav to je znanje, ki ga Igor želi deliti z ljudmi po domovih za ostarele.