GLEDALIŠKO-FILMSKA AKADEMIJA

Kulturno-umetniško društvo Slovensko narodno gledališče Kranj v sodelovanju z hollywoodsko šolo Best Acting Class letos jeseni odpira vrata svoje gledališko-filmske akademije.

Znanstveno je dokazano, da tovrstni trening pomaga izboljšati kognitivne, kakor tudi motorične sposobnosti. Pozitivno pa tudi vpliva na samozavest, samoizražanje, sočutje do drugih ter pomaga ohranjati in graditi socialne stike.

KOGNITIVNE IN MOTORIČNE SPOSOBNOSTI

Raznovrstne sprostitvene, glasovne, spominske in gibalne vaje pomagajo ohranjati in celo izboljševati tvoje kognitivne in motorične sposobnosti. To pomeni, da boš (p)ostal bolj neodvisen in samostojen. Prav to pa vliva v nas optimizem in voljo do življenja.

SAMOZAVEST

Delavnice uprizoritvenih umetnosti omogočajo, da izstopiš iz svojega območja udobja. Ko opustiš svoje zavore ter pričakovanja o tem, kaj je »prav« ali »narobe«, se sprostiš in pustiš, da zasije tvoje notranje veselje, preprosto »si«. Samozavest, ki raste z vsakim nastopom, se prenese v vse kotičke tvojega življenja, bodisi v šolo, službo, na družabna srečanja ali poslovne razgovore in prezentacije.

SAMOIZRAŽANJE

Nekaterim ljudem je svoje občutke težje izražati v življenju. Prav zato delavnice uprizoritvenih umetnosti ponujajo zdravo in nadzorovano okolje, v katerem udeleženci preučujejo in usmerjajo svoja čustva skozi pripoved, glasbo in gibanje. Ko se naučiš izražati skozi umetnost, se naučiš ustvarjalno in glasno izražati svoj jaz tudi v drugih situacijah.

SOČUTJE

Videti svet skozi oči nekoga, ki ti na površini ni podoben, spodbuja prijaznost, premišljenost in neobsojanje drugih. To omogoča, da se naučiš spoštovati, razumeti in sočustvovati z drugimi ljudmi, zlasti ko upodabljaš lik, ki je dramatično drugačen od tebe samega. Spoznavanje ljudi iz različnih skupnosti, držav in kultur skozi umetnost omogoča, da postaneš informiran globalni državljan.

ANSAMBELSKO DELO

Ansambelsko delo uči udeležence delavnic, da ima vsak človek svojevrstne talente, ki jih prinese na mizo, in da združevanje različnih stališč ustvarja vzajemni uspeh, ki je močan in spodbuja ustvarjalno rast.

people dancing on street at daytime
people dancing on street at daytime

AKADEMSKI USPEH PRI OTROCIH IN MLADIH

Različne študije so pokazale, da ima kurikulum uprizoritvenih umetnosti neverjetno pozitivne učinke na učno uspešnost. Članek iz leta 2019 v znanstveni reviji Trends in Neuroscience and Education navaja, da je izobraževanje, povezano z umetnostjo, povečalo osvajanje informacij in splošno razumevanje predmetov v šoli. Pomnenje besedila v gledališču ali filmu uporablja enake spretnosti branja z razumevanjem, kot jih uporabljamo v šoli. Poleg tega udeleženci delavnic uprizoritvenih umetnosti pri svoji izdelavi vloge uporabljajo svoja znanja iz družboslovja kot tudi naravoslovja. Učiš se vztrajnosti, ustvarjalnega reševanja problemov in sposobnosti osredotočanja – vseh odličnih veščin, ki bodo vodile do uspeha pri rednem pouku. Spretnosti, ki jih pridobiš skozi trening uprizoritvenih umetnostih, te bodo oblikovale v superzvezdo na odru življenja.

NAŠ CILJ

Želimo ustvariti varno in ustvarjalno mesto, kjer je vsak učenec obravnavan z največjim spoštovanjem, tako da ponovno začuti svojo moč, življenjski namen in veselje.

NAŠE POSLANSTVO

Svoje učence izredno spoštujemo in jim aktivno prisluhnemo ter se zavedamo pomena vsake besede, ki jo izgovorijo, in vsakega giba, ki ga naredijo. Drugim smo zgled s potrpežljivostjo in spoštljivostjo, hkrati pa s hvaležnostjo sprejemamo dragocene informacije, ki jih nastopajoči delijo z nami. S tem ustvarjamo zdravo, srečno in optimistično skupnost, v kateri vsak posameznik igra pomembno vlogo in izraža svojo lastno resnico glasno, odločno in razločno.

Z našimi izobraževalnimi programi gradimo mostove med pozamezniki, kakor tudi med skupnostmi na lokalnem, državnem in globalnem nivoju. S tem gradimo pravila za družbeno-ekonomsko preobrazbo sosesk, saj vanje prinašamo nov razvoj, povečujemo njihovo vrednost, hkrati pa izboljšujemo zdravje in splošno dobro počutje vseh, ki tam živijo.

Društvo SNG Kranj se je povezalo z hollywoodsko igralsko šolo Best Acting Class, da prinese udeležencem naše Akademije najbolj raznolike izobraževalne programe in igralske metode z različnih koncov sveta. Medtem, ko Društvo SNG Kranj ponuja tečaje in delavnice na fizičnih lokacijah širom Gorenjske, pa Best Acting Class ponuja spletno izobraževanje in master classe ter delavnice na lokacijah po celem svetu. Prav zato boste na naši strani našli programe v slovenščini, kakor tudi v angleščini (ali na željo v ruščini). Plačila se izdajajo direktno organizatorju posameznega programa.

Kontaktirajte nas za več informacij.